Biogas Brålanda: Nu tager vi det næste skridt!


140 parlamentarikere, lokale politikere, embedsmænd, iværksættere, forskere og landmænd deltog tirsdag den 8.oktober i indvielsen af Biogas Brålanda på konferencehotellet Kroppefjäll. Hver især var deltagerne inviteret i kraft af deres rolle i realiseringen projektet.

Historien om, hvordan Biogas Brålanda voksede fra idé til et implementeret koncept i fuld skala blev levende præsenteres af Anders Eriksson, biogas manager på Trollhättan Energi, Robert Svensson byrådsmedlem fra Mellerud samt Kjell Eriksson, formand for Dalsland Biogas AB. Dette samarbejde havde resulteret i en række kultursammenstød mellem landmænd og energiselskaber. ”Men vi har altid løst det og forskellene har gjort os både stærke og kreative”, sagde Kjell Eriksson .

De næste talere Peter Zienau , administrerende direktør for Innovatum Teknologi og Christel Thuresson, business manager i Vänersborg var også enige om, at det kræver fortsat udvidet samarbejde at udvikle både koncept og teknologi. ”Jeg er sikker på der er mange spændende ideer, som kan bidrage til at videreudvikle Biogas Brålanda” sagde Peter Zienau og opfordrede publikum til at komme med nye projektideer.

Dagens ordstyrer Karin Stenlund, miljø-og forretningsudvikler hos Fyrbodals kommunale bemærkede, at alle gæsterne var nøglen til en succesfuld videreudvikling af biogas . En række mini- interviews med deltagerne gav et billede på den store mængde af kompetencer, iværksætterkultur og engagement, der var samlet i salen.

Efter Ola Trouvés inspirerende foredrag om motivation og udvikling tog gæsterne af sted på en guidet bustur ud til biogasanlægget.

I silende regn – på en blokvogn – blev landmændene præsenteret. De har på eget initiativ investeret, bygget og driver nu Biogas Brålanda.

Anders Mathiasson, administrerende direktør for Energigas Sverige erklærede med et glimt i øjet, at det kræver meget mere end silende regn for at få disse landmænd og entreprenører til at stoppe op. ”Disse entreprenører har kæmpet og er allerede i gang med nye tiltag, på trods af modgang og hårde udfordringer. De er virkelig helte”, siger Anders Mathiasson.

Og så blev båndet klippet under fanfarer for øjnene af de 140 deltagere, der havde søgt tilflugt under et telttag.

Indvielsen var slut, men kræfterne er allerede ved at blive samlet til de næste skridt i biogas eventyret.